Veelgestelde
vragen

Als er een doula bij de bevalling is, wordt het dan niet te druk?
+
Nee, want elke persoon waar je een fijn contact mee hebt en die er voor je is, is een welkome aanvulling en wordt nooit als teveel of te druk ervaren. Een doula staat ook niet op de voorgrond. Ik ben er voor je op de momenten dat je me dicht bij je wilt hebben. En meer op afstand als dat niet nodig is.
Wat is jouw werkgebied?
+
Mijn werkgebied is ongeveer 30 km rondom Arnhem. 

Woon je verder weg maar wil je mij graag als jouw doula? Neem gerust contact met me op om samen te kijken naar de mogelijkheden. 

Doula Arnhem, Doula Nijmegen, Doula Oosterbeek, Doula Velp, Doula Ede, Doula Zevenaar, Doula Gelderland
Ik heb een verloskundige, waarom ook een doula?
+
Bij veel verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen staat het niet vast wie jou zal begeleiden tijdens de bevalling. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat ze aan het einde van hun dienst de cliënten moeten overdragen aan een collega, ook wanneer dat midden in jouw bevalling is. We hebben intensiever contact dan met je verloskundige, ik heb meer tijd om jullie echt te leren kennen en blijf ik tijdens de gehele bevalling bij je.

In de meeste gevallen komt een verloskundige aan het begin van de bevalling langs om te controleren hoe het met je gaat en vertrekt daarna weer, om na enkele uren terug te komen. Hun begeleiding vindt voornamelijk plaats aan het einde van de bevalling. Ik ben het vaste gezicht in jullie geboorteteam.

Ook wanneer je medische begeleiding nodig hebt vanwege bijvoorbeeld een verzoek om pijnstilling of een complicatie, waarbij je wordt overgedragen aan het ziekenhuispersoneel en de verloskundige vertrekt, blijf ik bij je. Dit zorgt voor rust en vertrouwen, twee essentiële elementen tijdens een bevalling.

De begeleiding van een verloskundige en een doula verschilt op verschillende vlakken en vult elkaar juist mooi aan. De verloskundige of andere medische zorgverleners hebben als voornaamste taak om jouw gezondheid en die van je baby te bewaken. Als doula verricht ik geen medische handelingen en neem ik geen beslissingen met betrekking tot de gezondheid van jou of je baby. Ik beschik over medische kennis, maar mijn begeleiding is puur gericht op fysieke en emotionele ondersteuning.
Wat is het voordeel van doulaondersteuning tijdens de bevalling, mijn partner is er al bij?
+
Ik vervang nooit de rol van een partner. Het draait om de geboorte van jullie kind, iets wat jullie samen moeten doen. Als doula help ik juist om het voor jullie beiden een mooie ervaring te maken. Soms is mijn aanwezigheid alleen al voldoende. Ik observeer en kan geruststellend zeggen dat alles normaal verloopt, of ik waarschuw tijdig de verloskundige als ik denk dat er iets niet helemaal goed gaat. Dit zorgt voor rust en stelt jullie in staat om dat hele deel los te laten. In plaats daarvan kunnen jullie je op elkaar concentreren. Ik geef ook tips en aanwijzingen aan de partner om te helpen bij het opvangen van de weeën. En natuurlijk spring ik in waar nodig.

Je zult je geen moment alleen voelen, maar ik respecteer uiteraard jullie privacy. Het is echt heel fijn om voortdurend iemand aan je zijde te hebben die naast intuïtie ook veel ervaring heeft. Dit vermindert bovendien veel angst en gevoelens van machteloosheid bij de partners, iets waar ze zich van tevoren misschien niet volledig bewust van zijn, maar waar ze achteraf vaak extra dankbaar voor zijn.
Waar vind ik meer informatie over de voordelen van een doula?
+
De cijfers van de voordelen van doulabegeleiding zijn afkomstig van het onderzoek ‘het doula-effect’, van dr. Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell. Meer onderzoeken zijn te vinden op de website van de beroepsvereniging van doula’s, de NBvD.
Wat kost een doula traject?
+
Mijn tarief is €1149,- incl. btw en reiskosten (30 km rondom Arnhem)

Lees hier meer over het traject: https://tessadebos.nl/doula
Heb je een andere vraag?
Bel of mail me gerust dan kan ik je verder helpen.